Nelson Mandela

 

Nelson Rolihlala Mandela wordt in 1918 geboren in Zuid-Afrika. In 1942 studeert hij af in de rechtswetenschappen aan de universiteit van Witwatersrand. In 1944 wordt Mandela lid van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres). Het ANC voert strijd tegen de apartheid van de blanken in zijn land. Mandela zet voor het ANC een professionele verzetseenheid op: Oemkhonto We Sizwe. Dit betekent “Speer van het Volk”. Tussen 1956 en 1961 staat Mandela terecht op verdenking van landverraad. De rechtbank spreekt hem vrij. In 1960 vindt de slachting van ongewapende demonstranten in Sharpville plaats. Naar aanleiding van deze slachting verdedigt Mandela openlijk sabotage-acties tegen het Zuid-Afrikaanse bewind. In 1962 veroordeelt de rechtbank hem tot vijf jaar gevangenisstraf. Nelson Mandela In 1963 moet Mandela opnieuw terecht staan nadat de politie wapens heeft gevonden bij het hoofdkwartier van de verzetseenheid. In 1964 krijgt Mandela levenslang.

Op 11 februari 1990 laat de Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk Mandela vrij. Kort daarna wordt Mandela leider van het ANC. Mandela en De Klerk spannen zich in om Zuid-Afrika om te vormen tot een niet-racistisch democratisch land. In 1993 krijgen De Klerk en Mandela hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede. In 1994 worden de eerste niet-raciale verkiezingen van Zuid-Afrika gehouden. Mandela wint met overweldigende meerderheid. Hij is van 1994 tot 1999 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Hij is nogmaals getrouwd op zijn 80e verjaardag met Graca Machel. De laatste jaren had Mandela zich grotendeels al teruggetrokken uit de openbaarheid, want Mandela had een kwakkelende gezondheid. Hij was lange tijd ziek en kreeg thuis medische hulp. Madiba Mandela is gestorven op 5 december 2013 en werd 95 jaar.
 
Mandela wordt ook nu nog steeds geprezen voor alles wat hij heeft betekend. Er werd gezegd door president Zuma “dat Zuid-Afrika zijn belangrijkste zoon heeft verloren. Mandela heeft ons volk samengebracht en samen zullen we afscheid van hem nemen.” Overal in het land werden herdenkingsmonumenten opgericht, waar de mensen nu nog kunnen rouwen en herdenken. Ook zijn vroegere huis in Soweto is tegenwoordig een museum, waar vele bezoekers langs komen.
Wil je meer weten over de persoon waar onze school naar is vernoemd ? Klik dan op de volgende links: 
Nelson Mandela Wikipedia

Delen: